15. června 2020

Praneutrál: Rosenthal - Königstein • 13,6 km • 337 m

Prej praneutrál. Houbeles. Neutrálistický hnutí, byť ve formě pravděpodobně nepodchycené tabulkou, interaktivní mapkou, vlastní www stránkou a FB žvanírnou, existuje už od nepaměti. JayKayův dědoušek před 40 lety cestou po D1 do Brna za příbuzenstvem Š 100 L někde kolem 50. km vždycky vyhodil kvalt se slovy: "A teď pojedeme 3 km na neutrál." JayKayova prababi při prezentaci neutrálové "novinky": "Jó, náš děda cestou z chalupy vyřadil v Lovečkovicích a dojel až do Malého Března za koleje... (cca 9 km)."

Takže jízda na neutrál je v podstatě retro, poslední křečovitý záškub před érou automatických převodovek a elektromobilů. Tahle trasa ze saského Rosenthalu dolů k Labi do Königsteinu je praneutrálem z pohledu Neutral Riders. Do Rosenthalu jezdíme s JayKayem na houby a jednou loni se nám nechtělo domů nejkratší cestou, tak jsme se vydali na potulky a auto pustili bezděky z kopce na neutrál. Furt to jelo, tak jsme byli zvědavý, kam až to pustí. A dalo to těch 13,6 km.

Začátek Praneutrálu je na parkovišti pro výletníky v Rosenthalu, kousek od hranic s ČR.
Dalším východiskem pro založení NR byla klasická plazivka po Masarykově ulici v Ústí nL - Masaryčka - kterou jsem si pro sebe nazval Father of all Neutrals. Myslim, že to je základ kategorie urban - městská trasa se semafory, civily na přechodech i v autech, škola správnýho timingu i technickejch dovedností. Urban je dobrej - neplendáš benzín, město je jak stvořený pro vymejšlení fintiček, patiček nebo Ploutviček.

Ergo tahle saská trasička byla impulsem k založení sekretariátu a souvisejících ouřadů, never-ending vysedávání u kompu, půlnočních mobilních notifikací vo novejch trasách, ale hlavně sjezdů na neutrál, který mi přijdou jako neuvěřitelně zábavná zvrhlost. A to jsem na prahu staroby nečekal. Myslel jsem, že už budu jen na lavičce v parku krmit holoubky a ne se vracet v půl pátý ráno z křížový vejpravy za novejma sjezdama :-)


Sice jsme to s JayKayem už sjeli, ale v době předneutrálové, tak přišlo mi fér to sjet i v době neutrálové, abychom se vyhnuli "retroaktivním" zápisům. Takže repete sjezdu proběhlo v pondělí 15.6.2020 a nuda to nebyla, protože je to pěkný.

Urneutrálům zdar
Papouš   

Žádné komentáře:

Okomentovat