7. srpna 2021

Sfingy: Měděnec - Lužný • 13,4 km • 566 m

Svět trailů na horský kolo a bikeparků je pro mě relativně novej, přitáhla to loni i s novym celovodpruženym kolem Hlavička. Nejlepší kombo je lanovkou nahoru a z kopce na kole po flowtrailu, s čimž asi Šumavský pušky a možná i Bohouš Špaček nebudou souhlasit, ale každému co jeho jest = starci rest (na backflipy jsem starej a na šlapání do kopce zas tlustej). Loni jsme stihli trochu pojezdit na Klínovci a Plešivci v Krušnejch a taky na Tanvaldskym Špičáku v Jizerkách. Otec-zakladatel bikeparku na Plešounovi Michal Prokop hlásil na víkend 7.8. - 8.8.2021 poloviční slevu na permice na lanovku, takže na sobotu 7.8.2021 byl program jasnej.

Cestou do Krušnejch nastal neutrálně klíčovej moment - JayKayovi se chtělo kakat! Na to jsme ve Fabia Camper vybavený - vozíme nočník, byť doma už chodí sámo na mísu, neni mimino, ale na cestování je nočníček ideál. V klidu si sedne, udělá bez stressu, co potřebuje, žádný vytřeštěný voči na bobku v příkopě. No a na ten nočníček jsme vodbočili z hlavní trasy CV - KV do kopce na Kláštereckou Jeseň.

Dojezd lanovek Pstruží (vlevo) a Modesgrund.

Kouk jsem na mapu a zjistil, že z údolí Ohře to na vršky Krušnejch můžeme zvednout i po silnici přes onu Jeseň. Pojedeme kolem fascinujících rulových Sfing, kde se leze a jejichž rula s živcovými oky je krása krásoucí, vyloupneme se na Měděnci, kde jsem byl v půli června na mineralogické exkurzi (masakr, časem bude u sousedů). Napadá mi, že bychom se cestou zpátky mohli stavit na nalezišti ametystů u Horní Halže a po nějakym fialovym křemenu se poohlídnout. Taky mi napadá, že by se ten kopec přes Jeseň dal při návratu neutrálně vytěžit. Tolik nápadů najednou!

Manšaft kedruje guláš a la Vaněk, JayKay jen rejži bez guláše. Na vrchol Plešivce ho dodala firma Dáme guláš.

Ježdění na Plešivci je hodně různorodý - černý traily jsou přírodní a pro mě zatim nesjízdný, červenej už je trochu lidma vopracovanej, ale horní pasáž je pro mě na držkovou, střední pasáž je jumplajna se skokama jak prase, na dolní jsem se radši nevydával. 


Takže zbejvá modrá, což je ideální floučko, nahoře v poklidu přes lesík, krásný klopenice, ve střední části se milosrdně vyhne jumplajně, traverzík doprava a nádherná část lesem a pak podle potůčku k dolní stanici lanovky Modesgrund. Odtud se loni jezdil zbytek trailu k lanovce Pstruží (tou se jezdí s koly nahoru) po lesní cestě, letos přibyla nová část lesíkem s vypečeným finálním slalůmkem po sjezdovce, kde jsou ale klopenky utažený jak prase (na mě to byly spíš switchbacky) se sypací vrstvou štěrku. Prostě nesmíš srát při zdi, pustit to na klopenku a po ní se vyvézt. Jak začneš dumat a brzdit, štěrk pod tebou ujede, letíš, ležíš.  

Thulák na kola po roce opět na pothulce.

Takže slečna bikerka hned při druhý jízdě hodila tlamu, vodřela si loktík a dobrovolně se vyřadila z dalších jízd. Na řadu tedy přišel biker, hned při první jízdě tady tlama, ale jen trapná. Zjistil jsem, že používat přední brzdu na sypací vrstvě štěrku neni ideál, a pak to šlo. Program pro nedownhillujícího gangstera je na vršku Plešivce pestrej, ale trochu na prkenici. Vlez do malého lanového centra (bez sedáku) s trampoškou 150 CZK, jízda voňavkou nahoru/dolu 200 CZK.

Softcore gerontorider.

I když to vypadá, že si člověk jen vozí prdel lanovkou do kopce a na kole z kopce, je to docela nářez a já byl po třech rundách rozsekanej jak cikánský hračky. Zbalíme nádobíčko a jedem kouknout na Ametystovou Halži. Direktor ale v mezičase zcepení, proto šutry vynecháme a jdeme na neutrálek! 

Lanovice.

Před Měděncem vyhodim kvalt, šup doprava, krásný serpentýny kolem Sfing, průjezd Jesení a už jsme u hlavní CV - KV, Verkehr hustej, ale trefíme gap mezi civilama a na raněnou srnu surfujeme směr Perštejn. Sjíždíme z hlavní před mostem, pak trefíme další gap před autobusem a vohejbáme to doleva na Lužný, přejíždíme Ohři přes most (!) a končíme až za železničním přejezdem. Hustej natahovák.

Hele, nehrotim to. Když potřebuju, slezu z kola a kouknu, co roste.

Tušim, že by tenhle kousek mohl bejt tučnej, potřebuju se na něj podívat a v klidu ho zapsat. Stahujeme se do perštejnského pivovaru Chalupník na polívku a koupit flašku zdejší vyladěný apy. Koukám na budík a 13,4 km! Another bloody monster. Ale z tohodle mám radost, protože místní sjezdy sice mají převýšení, ale jdou zhurta z kopce, takže nic moc dýlka. Název je jasnej: Sfingy.

A hned to na sebe vyzvonim - myslim si, že to půjde solidně natáhnout! Rider, kterej se toho nebojí a pustí to z kopce ještě nad Horní Halží, se dostane někam na 17,7 km, což by mezi krušnohorskejma sjezdama dalo nějaký 3. - 4. místo celkově a v klínovecký oblasti by to byla doposaváde nejdelší kláda. Hmm. Kdopa to asi natáhne?

Text a foto: Papouš
Mapa: Trail park Plešivec          

Žádné komentáře:

Okomentovat