22. října 2019

Knínice short: Nakléřov - Rondel • 10,8 km • 500 m

Původní idea - neutrál Knínice - je pravděpodobně jedna z nejdelších jízd na neutrál, co se kolem Ústí nad Labem nabízí - z Nakléřova přes Knínice, Strážky, Rondel a po Masaryčce do Pařížský. Dohromady to má skoro ke 14 km, jenže úsek Rondel - Pařížská je sjízdný jen mimo špičku kvůli semaforům, přechodům a husté dopravě, čili de facto jen v noci.

S JayKayem jsme si proto odhlasovali, že zařadíme i kratší variantu Knínice short, aby bylo co jezdit i přes den. A neni to žádnej hubeňour - 10,8 km s převýšením 500 m. Původně jsem špekuloval, že by se to dalo najet ze silnice Krásný Les - Nakléřov, u penzionu v Nakléřově to vohnout doprava a hurá z kopce, ale za penzionem je protikopec a tahle varianta není kvůli zpomalení v zatáčce u penzionu průchodná.

Schůdný je ale najet ze silnice Petrovice - Nakléřov, kdy kousek za sjezdem na D8 je takovej velbloud, na prvním hrbu se vyhodí kvalt a už to jede. Protikopec nad penzionem potřebuje iniciačních tak 70 km/h. Dalším momentem je odbočka na Knínice, ale tady je potřeba jen trochu předvídat a neztratit v levotočivé zatáčce rychlost.

Zajímavější je křižovatka se silnicí I/13 (Chlumec - Libouchec), kde je stopka a kde je potřeba zastavit tak, aby měl řidič náležitý rozhled a aby si zároveň uchoval potenciální energii, později směnitelnou na kinetickou, k přejezdu křižovatky. Překvapivě ji není potřeba moc - v táhlé zatáčce do protikopce přes Kozí dráhu se to rozjede na 60 km/h. Jen je nutný koukat do zrcátka a neblokovat řidiče za vámi.

Pak už jen průjezd Strážkami, dva kruháče pod nimi jsou díky slušnému klesání v pohodě, projet co nejrychleji zatáčku u Ona a doplazit se na Rondel. Pěknej kousek, ale až se podaří královská trasa Nakléřov - Pařížská, bude to eště hezčí.

owcpiojc

Žádné komentáře:

Okomentovat