17. října 2020

Slizák mazlavý: Žďárek - Skorotice • 5,1 km • 189 m

Houby letos s JayKayem trochu flákáme, ale v sobotu 17.10.2020 jsme se přece jenom rozhoupali a zajeli na tradiční tricycle, nyní už only bicycle okruh Sněžník - křemeňákoviště - vosí hnízdo - posed - hřiboviště a zpět. Křemeňákoviště na osikáče letos marný, vosí hnízdo prázdný, posed funkční, hřiboviště vyplodilo dva kousky. 

Zajímavější nález se nám ovšem povedl při přesunu od křemenáčů k vosám, kdy jsme u cesty objevili krásnou nazelenalou houbu, v níž jsme tušili některou z čirůvek. Domácí porovnání s atlasem signalizovalo čirůvku mýdlovou, což znamenalo prváč alias prvonález. 

Pro sichr jsem požádal o určení i znalce z FB skupiny Houby. Odpověděla identita jménem Novák, že prej holubinka trávozelená, což byla od pohledu kravina. U holubinek se totiž z nohy odlupují kusy jako u jablka a ne vlákna, jako tomu bylo v tomto případě, navíc holubinka trávozelená má pravidelné lupeny od nohy až na hranu klobouku, jako když kreslíme s JayKayem sluníčko. Tady byly i jakési mezilupeny, které jsou typické pro čirůvky, řek bych.


Tak jsme poprosili o pomoc Roberta Hanzlíka z FB Houby, který potvrdil čirůvku mýdlovou. Robi je ve FB prostoru sekerník: kdo plácá kraviny nebo špatně určuje, dostane dočasný ban, kdo frflá i posléze, je ze skupiny vyřazen.  

Někomu se Robiho styl nepozdává, na druhou stranu může špatné určení houby vést k tomu, že někdo sežere něco jedovatýho. Druhak ve skupině s 30.000 followery je potřeba udržet pořádek. Za mě OK. Měkkosrdcatí houbaři můžou zvolit jiné FB skupiny - třeba Houbolov - fotolov, kde vládne houbař a gurmán Dalibor Marounek (tuším odněkud od Roudnice nL). 

Hřib smrkový z tradičního hřiboviště.

No a teď k tomu neutrálu - cestou z hub jsme s JayKayem vykoukali směr ze Žďárku, který se sice záhy napojí na hlavní linku do Ústí nL - King´s Line, ale start má celkem logiku, protože je unikátní. Abychom uchovali pestrost a nebrousili stále stejné trasy, švihli jsme to v následujících Strážkách doprava a kolem Habrovického rybníka se doklouzali dolů do Skorotic.

Kozák březový a JayKayova ruka nachystaná na výdlub.

K názvu - myslel jsem, že jsme na houbách našli slizák mazlavý, ale nakonec se z něj vyklubal klouzek obecný, protože slizák má spodek nohy žlutý a má lupeny, nikoli rourky jako náš nález (rourky byly schované pod blankou, takže jsem to zjistil až později). Kolem Habráku se nabízí ještě jedna větev z Bánova, kde je ale potřeba trochu popracovat na délce.



Čirůvkám zdar
Papouš 

Žádné komentáře:

Okomentovat