11. října 2020

Jelen vybělen: Jelen - Bělušice • 3,2 km • 28 m

Jelen vybělen
je Sekalův projekt v placatém Polabí, kam jezdíváme na letní sídlo. Plochost krajiny mezi obcemi Jelen a Bělušice na Kolínsku je potřeba kompenzovat přiměřenou nájezdovou rychlostí a i tak je to za 3km minimum. V neděli 11.10.2020 jsme spojili příjemné s užitečným a kromě lovu neutrálů jsme vyrazili i na houbovycházku k Jelenu ve složení AussigMykoTeam (já + JayKay) a ButoMykoTeam (Sekal + malej Sekal Davídek). Jelikož nemělo smysl hledat jedlé houby, protože ty si skliděj místňáci, šli jsme po druhové pestrosti. Atmosféra byla dělná, prováděli jsme dloubací i chuťové testy, potěšil prvonález vlčího mléka červeného a ryzce šeredného.

A propos u ryzce šeredného jsem zjistil svůj další FATAL ERROR. V návodu na identifikaci holubinek, který jsem sesmolil v roce 2017, jsem vynechal bod 3, který před ochutnáním potenciální holubinky eliminuje, že jde o ryzec. Holubinky a ryzce totiž mají stejnou vlastnost: když se rýpne do nohy, odlomí se kousek, jako když se rýpne nožem do jablka (pokud se odloupne vlákno, nejde v žádném případě o ryzec/holubinku). Jenže na rozdíl od holubinek jsou mezi ryzci i jedovaté druhy. Ryzec se pozná tak, že po přejetí nožem přes lupeny roní mléko. Až po vyloučení ryzce se dá kousek houby ochutnat a zjistit, zda je holubinka poživatelná.

Houby nasbírané na mykovycházce jsme vyskládali majitelce ranče na studnu. Zase parádní synergie hub s neutrály. 

Do šeredy jsem dloubnul, hle odpadnul "kus jablka", takže holubinka, ochutnáme. Fuj, chuť odporná. Až pak jsem zjistil, že z houby crčí mléko. A kurva, okusuju ryzec! Ztotožním ryzec šeredný, a kurva, je jedovatej! Jsem to ale debil… Navíc mám chybu ve svejch návodech na internetu. Vzpomenu si, jak jsem pojídal ucháče a nevěděl jsem, a) že je to ucháč, b) jestli to není jedovatý ucháč obecný (naštěstí to byl jedlý ucháč obrovský). No nic, kdo se při houbaření nepřiotráví, houbaří pod své možnosti… 

Takže Návod, jak poznat holubinku vypadá po rektifikaci následovně: 
  1. žádná z holubinek není jedovatá, jsou pouze jedlé/nejedlé. To je dobrá zpráva. 
  2. že jde o holubinku se pozná, když se rýpne nožem do třeně = do nohy. Neodloupne se vlákno, ale jen kousek, jako když se rýpne nožem do jablka. Pokud se z třeně odloupne vlákno, nejde o holubinku ani o ryzec. Ryzce mají stejnou vlastnost = z třeně se po rýpnutí nožem odloupne "kousek jablka".
  3. aby se vyloučilo, že nejde o ryzec, mezi nimiž jsou i jedovaté druhy, je potřeba přejet nožem přes lupeny, zda houba neroní mléko. Pokud roní, jde o ryzec. Příklad, proč je tento bod důležitý: v neděli 11.10.2020 jsme byli se Sekalem na mykovycházce. Sebral jsem houbu, odloupl kus třeně - měla vlastnost holubinky/ryzce - a jal se ochutnávat. Vzápětí jsem si všiml, že houba roní mléko, šlo tedy o ryzec, a to o ryzec šeredný, který je jedovatý.
  4. pokud je vyloučen ryzec, lze kousek houby ochutnat. Chuť trpká, hořká, pálivá, zkrátka hnusná = nejedlá holubinka. Chuť příjemná nebo neutrální = jedlá holubinka. 
Ty popisy hore mě nějak vyčerpaly, nikdo je stejně nečte a nakonec mi přijdou nepřehledný, proto jsem to hodil do síťovýho grafu. Teď už to chápu o trochu víc. Pro hrubou orientaci snad OK.

K vlastnímu neutrálu nic extra, snad jen, že jsme ho museli kvůli nějakýmu brzdičoj najíždět dvakrát. A nálezy z vycházky jsme ředitelce letního sídla vyskládali na studnu, aby se taky pokochala. Jo a pro stavy bratrské pomoci - Papouš za kniplem + Sekal nápad na neutrál a vice versa - jsme autorství neutrálu přiřkli identitě KBros.


Fatal errorum zmar
KBros

Žádné komentáře:

Okomentovat