21. září 2020

Neutrály a geomorfologie ČR. Nudný krok pro lidstvo, velký skok pro sekretářku


Ta otázka mě tížila poměrně dlouho – jak přiřadit daný neutrál k danému pohoří? U velkejch hor je to jednoduchý – Krkonoše jsou Krkonoše, to každej ví. No jo, ale co s neutrálem, kterej někdo sjede třeba v okolí Ouběnic nebo na Slapech? Jak se tam ty hory jmenujou? Nebo lajny sjetý na pomezí Krkonoš a Jizerek MírouM či ZBzH – co je ještě v Krkonoších a co už v Jizerkách a vice versa? A když už budu teda vědět, kde to je, jak si to najdu bez dlouhého vyhledávání na mapě? 

Řešení se našlo - navázat neutrály na geomorfologické celky ČR. Má to řadu výhod i nevýhod. Hlavní pozitivum je, že systém pokrývá území celého státu a že se jednotlivé celky zobrazují na mapy.cz. Dá se tedy jednoduše a jednoznačně zjistit, do kterého pohoří/pahorkatiny/pánve daný neutrál, resp. jeho začátek patří. Což je pecka. Takže šup k lopatě a mapa Geomorfologie, která nabízí pohled, jaké neutrály v těch oněch horách začínají a kam vedou, je tu. Mapa tedy obsahuje současně sjeté neutrály na území ČR + geomorfo celky. Nutno podotknout, že mapa Geomorfologie je jen pomocný nástroj, u něhož jsme očesali zahraniční neutrály. Hlavní mapou zůstává mapa Neutrály.

Mapa Geomorfologie sdružuje pohled na jednotlivé neutrály v ČR přes geomorfologické celky (špendlík s hvězdou).

Nevýhody to má taky – celků je 94! Celky se dají se zgrupovat do geomorfologických oblastí, kterých je cca 25, ale jejichž zobrazení už mapy.cz nenabízejí. Na sekretariátu jsme roztřídění do geomorfo oblastí spáchali, ale v rámci zjednodušení jsme sáhli k některým drobným ústupkům. Tak např. dělení na Severo-, Středo- a Východočeskou tabuli jsme zdrcli do jedné oblasti se zkratkou TAB jako tabule. Podobně se tak stalo u Karpat. Ještě pro zdůraznění: celek je podčástí/podmnožinou oblasti.

Mapa geomorfo celku Lužické hory s již sjetými neutrály v šedé barvě. Nevýhodou je, že v tomto stavu se nedá jednotlivý neutrál rozkliknout - musíte napřed zavřít křížkem Lužické hory. Buďme ale rádi aspoň za toto řešení.

Jak se to projevuje v neutrálních evidencích: v tabulce neutrálů ve sloupci S najdete geomorfologický celek. Když na něj kliknete, objeví se celek, resp. jeho hranice na mapy.cz. Pokud si chcete zobrazit, jaké neutrály se vyskytují na území celku, musíte na mapu Geomorfologie, najít si dotyčný celek (ikona s hvězdou), klik na hvězdu a tam neutrály najdete. Hvězdy s celky jsou bez popisu, takže to buď trefíte (případ Krkonoše, ty víme, kde jsou), nebo pomocí CTRL+F najdete v pravém sloupci na mapě Geomorfologie (třeba případ Všerubská vrchovina). Seznam geomorfologických celků najdete na wiki nebo v tabulce neutrálů na listu Geo. V desktopové verzi uvidíte celé trasy neutrálů, v mobilní jen jejich začátky

Geomorfo v tabulce neutrálů - geomorfo oblasti na tři písmena = klik = popis oblasti na wiki, geomorfo celky = klik = mapa celku na mapy.cz.

Ve sloupci R v tabulce neutrálů je pak oblast zadaná trojpísmennou zkratkou = geomorfologická oblast. Pokud chcete zkratku rozklíčovat, stačí na ni kliknout a otevře se wiki s popisem oblasti. Podle geomorfologických celků se dá filtrovat i na desktopové verzi neutraly.blogspot.com – v pravém sloupci je rubrika Pohoří, kde stačí kliknout na zvolené území a vyjedou texty, které se jej týkají. 

Geomorfo celky na neutraly blogspot.com. V desktopové verzi (dá se spustit i z mobilu) klik na pohoří = texty o neutrálech sjetých v daném pohoří.

Geomorfo třídění nám udělalo v evidenci zdánlivou paseku - třeba si „ukradlo“ dost neutrálů novoborského revírníka Čibiho, které startují na Polevsku, a z Lužických hor se „odstěhovaly“ do Českého středohoří. Mě zase překvapilo, že placatá část Ústí nad Labem je součástí Mostecké pánve. Chobotnice nejčastěji operuje na pomezí Pražské plošiny, Benešovské pahorkatiny a Brdské vrchoviny. Sekalova neutralizační činnost zasáhla 17 (!) geomorfo celků. A tak dále, můžete si filtrovat. 

Tohle téma je bezpochyby, jak říkával někdejší šéf regionálních vydání MFD Orálek, z rubriky Co Vás nikdy nezajímalo a nechtěli jste se na to zeptat, ale správcům evidencí poskytuje jisté ukotvení v prostoru, kde dosud tápali. A ostatnímu neutralizačnímu lidu snad také.

Zeměpisu zdar
Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat