2. dubna 2020

Karel Bělina: Mirkov - Neštěmice • 4,2 km • 232 m

Karel Bělina
je jeden z krátkých neutrálů, který se spouští z úbočí Českého středohoří prudce k Labi v Ústí. Původně jsem si myslel, že to bude další větev v povrlském údolí, kde vládne Pepinův Jírovec na Javorech, ale napojení vyskrečoval zvedák v Mirkově a Karel je tedy v neutrální aréně Tryska Ryjice. Takže start ze sedla na obcí, po chvíli ostrá pravá kolem ferratového komplexu Poustevna od Karla Běliny - referovali ZDE a ZDE. A pak přijde Schlüsselstelle.

To spočívá v průjezdu údolíčka Blanského potoka, což ani za světla nebude úplně easy, ale já to zkoušel v noci a na ne úplně suchý silnici. Záludnost je v nepříjemném esíčku a následném protisvahu, na který je potřeba příslušná rychlost. Rider se prostě nesmí bát to pustit do tmy po dost rozbitý silnici a moc nebrzdit. Já se bál lesní zvěře a protijedoucích aut, takže to padlo asi napočtvrtý, ve čtvrtek 2.4.2020. Jasnej deadpoint.


Pak se silnice zase zhurta sklopí, proskočení sídlištěm Skalka a napojení na dojezd neutrálu Tryska s ještě jedním deadpointem před přejezdem dole v Neštěmicích. Bělina není úplně zadax - dva deadpointy a pět předností z něj dělají trojkovou záležitost + ta roztřískaná silnice = asi nic, co bude mít moc opakování.


Bělina ve Středohoří rozjel tvorbu ferrat ve velkém - okoval Vrabinec, Kozí vrch a skálu pod hradem Blansko, něco udělal i v Povrlech. První dva počiny vzbudily vlnu odporu u ochránců životního prostředí, třetí se nelíbí spolku pro záchranu hradu, věc v Povrlech je nejspíš legální, ale první tři Klettersteigy budou zlikvidovány. Ale Poustevna je OK, na vyblbnutí s potěrem parádní, takže tenhle sjezd se jmenuje po Kodlovi, protože ho s JayKayem máme rádi.

Bělinovi zdar
Papouš  

Žádné komentáře:

Okomentovat